Hússal töltött batyu
2008.10.11. 13:15
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 50 dkg liszt, 3 dl víz, 8 g élesztő, 25 dkg vaj, 80 dkg sovány sertéshús, 25 dkg csiperkegomba, 6 dkg őrölt borókabogyó, fél dl ecet, őrölt fehérbors, só.
Az élesztőt és a sót vízben feloldjuk, és a szitált liszttel összegyúrjuk. A tésztát három órán át pihentetjük. Megolvasztjuk a vajat, és 20 dkg-ot hozzágyúrunk, majd sodrófával 3-4 mm vastagra kinyújtjuk. Elkészítjük a tölteléket: a megtisztított és finom szeletekre vágott gombát a megmaradt vajon barnára pirítjuk. Hozzákeverjük a sovány, előzőleg finomlyukú húsdarálón átengedett sertéshúst, és az őrölt borókabogyóval, sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük. Néhány keverés után hozzáadjuk az ecetet, rövid ideig pirítjuk, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk. A kinyújtott tésztát 5cm-es kockákra vágjuk, mindegyik közepére halmozunk a töltelékből, majd a tészta négy sarkát felhajtva zárt batyut képezünk. Vajjal kikent tepsiben, forró sütőben, készre sütjük. Langyosan azonnal fogyasztható, ínyencek joghurttal is fogyaszthatják. Kihűlve nylonba csomagolva a kiránduláson 5 órán át fogyasztható. Kiadós, laktató étel.
|