Kuglóf, sütőgéppel
2008.10.09. 11:57
A géppel csak az alap fázisokat tudod elvégeztetni, azaz a dagasztást és kelesztést, a sütéshez a tésztát a kelesztés után ki kell venned a gépből és formába kell tenned, majd a sütőben megsütnöd. A kuglófok általában sütőporral és vajjal készülő kevert sütik, amit kenyérsütővel nem lehet elkészíteni. Viszont a kelesztett, finomabb kelt kuglófot, azt igen.
Hozzávalók:
270 ml tej
2 tojás sárgája
6 dkg vaj, vagy margarin
5 nagymérő cukor
1 csomag vaníliás cukor
0,5 kismérő só
40 dkg BL55 finomliszt
10 dkg BFF55 rétesliszt
0,5 csomag friss élesztő (2-3 dkg vagy 1 csomag szárított élesztőpor)
5-10 dkg aszalt gyümölcs
Dagasztás és kelesztés: kenyérsütő gép tészta program. A hozzávalókat a fenti sorrendben kell a formába tenni. A program indítása után az aszalt gyümölcsöket rum és víz keverékébe áztatjuk. Csengetéskor a megduzzadt aszalt gyümölcsöket leszűrve a gépbe tesszük.
A program lejárta után a megkelt tésztát kivajazott-kilisztezett formába tesszük, majd kb. 50 °C-os sütőben kelesztjük. Ha duplájára kelt, a tetejét megkenjük egy kis tejjel, majd a sütő hőmérsékletét növeljük és 190 °C-on sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, alufóliával takarjuk be a tetejét. Sütés után a kész kuglófot rácsra borítva hűtjük.
|