Kolbászos krumplifánk
2008.10.09. 11:37
Hozzávalók: 80 dkg burgonya, só, őrölt bors, 1 kisebb fej vöröshagyma, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 10 dkg lángolt kolbász, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 10 dkg+5 dkg finomliszt, 1 nagy csokor petrezselyem, olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, vékony hasábokra vagy nem túl apró kockákra vágjuk, majd 1 kiskanál sóval bő hideg vízben feltesszük főni. A hagymát megtisztítjuk, és a szalonnához hasonlóan apróra felkockázzuk. A kolbászt meleg vízzel leöblítjük (könyebben jön le a bőre), melegen meghámozzuk, elmorzsoljuk. Megpirítjuk a szalonnát, majd kiszedjük a zsírjából. A zsírjában üvegesre pároljuk a hagymát majd egy-két percig átforgatjuk-pirítjuk benne a kolbászt, hagyjuk langyosra hűlni. A puhára főtt krumplit leszűrjük, még melegen áttörjük, a kolbászos keverékhez adjuk. Összedolgozzuk a zúzott fokhagymával, a tojásokkal, 100g liszttel, vágott petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítjük, végül belekeverjük a szalonnapörcöt is. Lisztezett gyúródeszkán 8 cm átmérőjű rudakat formálunk a masszából, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, kissé ellapítjuk, kerekre igazítjuk, megszórjuk kevés liszttel és forró olajban pirosra sütjük őket. Sütés után papírtörlő, vagy szalvéta segítségével felitatjuk a felesleges olajat.
|