Egészségvédő őszi gyümölcsök
2008.10.09. 08:03
A szomorkásnak tűnő ősz is tartogat kellemes meglepetéseket. Az évszakkal érő zöldség- és gyümölcsfélék hatékony egészségvédők.
A szőlő rendkívül tápláló. Gyulladáscsökkentő hatású, káliumtartalmának köszönhetően segíti a sejtmegújulást. Mostanában divat a magtalan szőlő, ennek ellenére mégis válasszunk inkább magos fajtát, mert az a szervezet működése szempontjából nélkülözhetetlen zsírsavakat tartalmaz.
A körtének sokféle fajtája létezik; ezek ízre, állagra különbözők lehetnek. A körte gazdag B2-vitaminban, folsavban és káliumban. Serkenti a veseműködést. Foszforsavat is tartalmaz, ami hatékony idegnyugtató. A körtéből gyorsan jól lehet lakni, ezért diétázóknak is ajánlott.
Az alma az ősz egyik legkedvesebb ajándéka. Nagyjából azonos mennyiségben található meg benne szinte minden fontos vitamin és ásványi anyag. Pektin- és cellulóztartalmának köszönhetően csökkenti a vér zsírtartalmát. Kellemes íze, aromája pedig igazi csemegévé teszi.
A sütőtök valóságos energiabomba. Karotinoidokat, A-, C- és E-vitamint, nyomelemeket és szelént tartalmaz. Hatékonyan véd a megfázás és az influenza ellen, olaja pedig hólyagerősítő.
A dió gazdag zsírsavakban és vitaminokban. Esélyük sincs az őszi vírusoknak és baktériumoknak azzal szemben, aki naponta elrágcsál néhány szemet a csonthéjas gyümölcsből.
|