Fogyis egyél jól! Közben fogyj! (heti étrend)
2008.10.08. 00:01
- Nem tudnék koplalni, spárgából viszont akár degeszre is ehetem magam, olyan kevés benne a kalória - nyilatkozta Halle Berry. - Az egyhetes kúra idején egyáltalán nem éheztem, mégis 6 kilót fogytam. A szuperkúrát a Kiskegyed állította össze.
A spárga igazi idényzöldség; csak rövid ideig vendégeskedik a piacokon. Ízletes mind a fehér, mind a zöld színű változata. Gazdag vitaminban és ásványi anyagokban. Bármikor könnyű, ízletes és változatos ételeket készíthetsz belőle. Akkor se hagyd ki étrendedből, ha emésztési problémáid vannak, vagy szeretnél a szervezetedben felhalmozódott víztől megszabadulni!
A diéta alatt naponta 1 kiló spárgát főzz meg, ez tisztítva kb. 80 deka. Két adagra elegendő. Megpárolhatod egyszerre és előre is; leszűrve, lecsepegtetve tedd a hűtőbe. A spárga főzőlevéből mindig tegyél el keveset, szükség lesz majd rá a dresszingek készítésekor.
Választható reggeli:
- Egy szelet barna kenyér vagy zsemle + 3 dkg túró + 1/2 csomag retek
- Vajas kifli diétás lekvárral
- 3 evőkanál müzli + 1,5 dl szójatej + 1 reszelt alma
Választható tízóraira/uzsonnára:
- alma, kivi, narancs, 20 dkg friss ananász
- pohár szójatej
- pohár joghurt, kefír
Főételek
1. nap
Ebéd: Spárga hallal
Fűszerezz be kedvedre egy szelet tengeri halat. Csomagold be jól alufóliába, és tedd párolóba. Főzd kb. 10 percig. Közben keverj el 2 teáskanál olajat teáskanál mustárral és 2 evőkanálnyi főzővízzel.
Szedd ki a halat a fóliából, locsold meg frissen facsart citromlével. Egy adag spárgával körítsd, öntsd le a dresszinggel. Ha szereted, ehetsz mellé 2 szem héjában főtt krumplit is. (Kalória: 210 + 120 a krumpli)
Vacsora: Kecskesajtos spárga
Törd össze villával 5 dkg natúr kecskesajtot evőkanál vágott petrezselyemmel és teáskanálnyi kapribogyóval. Tegyél egy adag kihűlt spárgát a tányérra. Két kanállal formázz gombócot a sajtból, és helyezd a zöldségre.
Készíts öntetet 1 teáskanál olajból, kevés főzővízből és balzsamecetből. Locsold meg vele a spárgát; majd szórd meg frissen őrölt fekete borssal. Egyél mellé 2 szelet bagettet. (Kalória: 245)
2. nap
Ebéd: Narancsos spárga
Párolj meg 3 dkg rizst. Ha elkészült, kever össze 1/2 dl frissen facsart narancslével és csipet őrölt korianderrel. Tartsd melegen.
Fűszerezz be 1 szelet sovány marhahúst vagy pulykamellfilét, és teáskanálnyi olajon süsd meg. Közben 1/2 dl friss narancslevet kever el vágott kaporral. Öntsd 1 adagnyi főtt spárgára. A rizzsel és a hússal tálald. (Kalória: 352)
Vacsora: Pestós spárgasaláta
Adagnyi kihűlt és jól lecsorgatott spárgát vágj kb. 3 centis darabokra.
Keverj el jól 1 evőkanálnyi bazsalikomos pestót 3 evőkanál száraz fehérborral, teáskanál friss citromlével és kevés főzőlével. Forgasd bele a spárgát.
Bélelj ki salátalevelekkel egy tálkát, kanalazd rá a spárgát. A tetejére tegyél négybe vágott keménytojást és 4 szem koktélparadicsomot. Szórd meg a tetejét vágott snidlinggel. Egyél mellé 2 szelet bagettet pirítva. (Kalória: 352)
3. nap
Ebéd: Grillezett spárga
Kenj ki vékonyan egy tűzálló sütőtálat, és tegyél bele adagnyi főtt spárgát. Fogj 3 vékony szelet sajtot, és fektesd a spárgára.
Késhegynyi őrölt piroskaprikát szórj a sajtra. Told a grillbe, hogy a sajt megolvadjon. Egy nagyobb szem héjában főtt krumplit és egy adag (cukor nélküli!) uborkasalátát egyél mellé. (Kalória: 380)
Vacsora: Rukkolás spárga
Vágj darabokra adagnyi kihűlt spárgát, és forgasd össze 5 deka rukkola salátával és 1 csomag felkarikázott retekkel. Vágj bele 5 dkg füstölt pulykamell-sonkát. Keverj el evőkanál olajat 1/2 teáskanál csípős mustárral és teáskanál ecettel. Adj hozzá 2 evőkanálnyi főzővizet, és verje habosra a dresszinget. Öntsd a salátára, és hagyd kicsit érni. Közben keverd meg párszor. Egyél mellé 2 szelet bagettet pirítva. (Kalória: 332)
4. nap
Ebéd: Csirkés spárgasaláta
Főzz ki 3 dekányi száraz (durum) tésztát; szűrd le és hagyd jól lecsorogni.
Süss meg teáskanál olajon 10 deka csirkemell-filét. Ha kész, vedd ki, vágd csíkokba, és hagyd kihűlni. Löttyints a serpenyőbe 2 evőkanál főzővizet, jól keverd össze a szafttal. Ezt is hagyd kihűlni. Darabolj fel adagnyi spárgát, forgasd össze a tésztával, a hússal meg a dresszinggel. Tálaláskor szórd meg a tetejét rukkola salátával és reszelt parmezánsajttal. (Kalória: 350)
Vacsora: Gazdag spárgasaláta
Főzz meg héjában 10 dekányi krumplit; pucold meg és vágd félbe. Vágj darabokra adagnyi főtt spárgát. Mindkettőt tedd egy tálkába. Keverj el 4 evőkanálnyi húslét (kockából) teáskanál olajjal, 1-2 evőkanál ecettel. Öntsd a salátára. Vágj össze 5 dkg sonkát, és ezt is keverd hozzá. Enyhén sózzad, borsozzad. (Kalória: 340)
5. nap
Ebéd: Bazsalikomos spárga
Keverj el jól egy csapott evőkanálnyi pestót 2 evőkanál tejszínnel vagy tejföllel. Adj hozzá 1-2 evőkanál főzővizet. Vágj össze egy adag főtt spárgát, keverj bele evőkanálnyi frissen vágott bazsalikomot. Öntsd le a dresszinggel. Egyél mellé 2 szem héjában főtt krumplit. (Kalória: 330)
Vacsora: Avokádós spárgaleves
Vágj kockára 1/2 megpucolt avokádót; locsold meg evőkanál friss citromlével. Fogj egy adagnyi főtt spárgát, vágd ketté. Az alsó részét kevés főzőlével turmixod össze. Tedd egy lábosba, öntsd fel 2,5-3 dl főzővízzel, forrald fel, és tegyél bele 5 dkg lecsurgatott konzerv rákot. Tálaláskor add hozzá az avokádót, és szórd meg a tetejét vágott kaporral. (Kalória: 350)
Miért egyél spárgát?
- 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Van benne kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2- és C-vitamin.
- Gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium, molibdén), nyomelemekben és vitaminokban ( pl: A-, K-, E-, B vitamin csoport nagy része, folsav)
- Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre, májra, lépre és segít tüdőödéma esetén. Enyhén víz- és hashajtó hatású, amely segíthet reuma és köszvény esetén.
- Szexuális étvágygerjesztő.
Hogyan tárold?
- A spárga frissességét úgy állapíthatod meg, hogy megnyomkodod a tövénél, ha nem szálkás, fonnyadt, hanem lédúsnak érzed, megveheted.
- Vásárláskor figyelj arra is, hogy a növény egyenes legyen és zárt fejű.
- Hűtőszekrényben legfeljebb három napig érdemes tárolnod.
- Mindig csavard nedves ruhába, hogy friss maradjon.
- Az egészen zsengék kivételével minden szárat vékonyan meg kell hámozni, de a csúcs maradjon sértetlen.
|