Praktikák : Mire jók a zöldségek??? (praktikák) |
Mire jók a zöldségek??? (praktikák)
2008.10.07. 23:05
-reszelt citromhéjat úgy kaphatunk egyszerűen, hogy a citromot vékonyan meghámozzuk, megszárítjuk és darálóban a kellő durvaságura őröljük.
-könnyen lehúzható a mandarin héja, ha forró vízzel leöntjük, lecsepegtetjük és aztán hámozzuk.
-az ananász gyorsítja az anyagcserét (nem a konzerv)
-a füge kálcium és foszfor tartalma lassítja a csontritkulást
-a kivinek nagyon magas a C vitamin tartalma, megfázásnál igazi vitaminbomba
-a frissen préselt narancslé a vörösvértestek képződését segíti elő.
-a savanyú káposzta levét zúzodásoknál borogatásként használhatjuk.
- a fokhagyma vértisztító hatású
- a citrom B vitaminban is gazdag, születési rendellenesség megelőzésére is jó
-a C vitamin véd a szívinfarktustól, a rák és a korai öregedés megelőzésében is segít, fontos szerepe van az íny egészségének megőrzésében
- a körte magas káliumtartalma miatt vízhajtó
- a padlizsán enyhíti a reumás fájdalmakat, serkenti az epe működését
-a vaj A, D, K vitamint tartalmaz, hasznos a szemnek,bőrnek, csontoknak és a fogaknak
- a burgonya alapú tésztákhoz héjában főtt burgonyát használjunk, jobb ízű
- burgonyasalátához még melegen vágjuk össze a krumplit
-a nyers, hámozott krumpli nem barnul meg, ha a vízébe egy szelet kenyeret is rakunk
-az öreg, megráncosodott krumplit 2-3 órát hideg vízben áztatjuk, visszanyeri frissességét
-krumplisalátához tojásszeletelővel is vághatjuk a krumplit
-ha a krumpli főzővízébe egy kis tejet is rakunk, akkor finomabb lesz
-főzésnél a krumpli nem fog szétrepedni, ha puhuláskor levesszük a tűzről és gőzben puhul meg
-azért, hogy a mártás ne "bőrösödjön" meg, miután levettük a tűzről pici vajat morzsoljunk rá (pudingnál és szószoknál is lehet)
-ha túl híg lett a mártás, akkor egyenlő arányú vajat és lisztet összegyúrni, belecsipegetni és 2-3 percet visszarakni és forralni
-petrezselymet csak a főzés végén tegyük az ételbe, mert főzés közben vitamintartalma csökken
-nyáron nehezebben savanyodik meg a tej, ha felforraljuk egy kis cukorral. 1l tejhez 2dkg cukor
-főzésnél fehér marad a karfiol, ha a főzővízbe egy kevés tejet is rakunk
-a karfiol főzésekor a "szaga" megszűnik, ha egy nyers krumplit is belefőzünk
-sárga- vagy őszibarackot úgy fagyaszthatunk le, hogy hámozás után cukros-citromos vízzel leforrázzuk, lecsepegtetjük, majd jól záródó zacskóba rakjuk
-a ribizlit mosás után zacskóba rakni, megszórni 1-2 evk.porcukorral és úgy lezárni, fagyasztani
-a fonnyadt zöldség friss lesz, ha hideg vízbe áztatjuk,amibe 1 evk. ecetet rakunk
-ha elsóztuk a levest, vizet adni hozzá, vagy bele egy tojásfehérjét, amit szürővel kiszedünk. Rántott- vagy gulyáslevesnél belereszelni egy nyers krumplit és puhára főzni
-a reszelt citrom- és narancshéjat cukorral elkeverni és jól záródó üvegben a hűtőben tárolni
- ha csak pár csepp citromlé kell, akkor a citromra kis lyukat fúrni és úgy megnyomni
-ha túl lágy lett a tortakrém, akkor piskótamorzsával, darált háztartási keksszel, vagy darált dióval sűríthetjük
-szép, magas piskótát úgy kapunk, ha a sütő ajtaját hurkapálcával kitámasztjuk és úgy sütjük meg. Ha készen van, akkor kikapcsolni és otthagyni kihűlni
-az élesztő jól bírja a fagyot, többet is lehet belőle lefagyasztani, 1g-onként csomagolva, így bármikor annyit lehet kivenni, amennyire szükség van
-a folyadék alapú ételeket kocka alakú dobozban érdemes lefagyasztani, majd kivenni a dobozból és zacskóban lehet tárolni. Jobb a helykihasználás.
-a hagyma- és halszagot ecetes sós vízzel lehet megszüntetni
-ha nagyon erős a hagyma, akkor felhasználásig megpucolva, hideg vízben célszerű áztatni
-petrezselyem a kaporhoz és a zellerzöldjéhez hasonlóan hűtőszekrényben egy hétig is friss marad, ha egy vízzel teli pohárba állítjuk. A vizet azonban kétnaponként cserélni kell. Télen legcélszerűbb napos helyen fonnyasztott, és félárnyékos helyen szárított, vagy mélyhűtött fűszernövényeket használni. Gyorsfagyasztás előtt a megmosott leveleket terítsük szét, és szikkasztás után adagonként polietilénfóliába csomagolva tegyük háromcsillagos mélyhűtőbe. A konyhakész kapor és zellerzöldje, illetve petrezselyem fagyasztásának másik módja, hogy az apróra metélt leveleket egy jégkockatartóba tömködjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Télen vegyünk ki egy kockát, és fagyottan dobjuk a levesbe. Ha sütéshez használjuk tegyük teaszűrőbe, és felengedés után nyomkodjuk ki belőle a vizet. Ismeretes még a petrezselyem sóval való tartósítása is, de ennek a módszernek nagy hátránya, hogy fennáll az ételek túlsózásának veszélye.
-almaecet gyorsítja a zsiradékok lebontását is, és ezzel elősegíti a fogyást. Egyébként a népi gyógyászatban gyógyszerként is alkalmazzák. Ha naponta megiszunk 1 deciliternyi vízben feloldott 2 mokkáskanálnyi almaecetet és 1 mokkáskanálnyi mézet, akkor megszűnik a fáradékonyságunk, fokozódik a szellemi frissességünk, és javul az emlékezőtehetségünk. Ezenkívül csökken a magas vérnyomás, elmúlik a szédülés, javul az étvágy, és ellenállóbbá válik a szervezet a meghűlésekkel szemben. Ez a csodás hatás a nagyszámú összetevőnek tudható be. A mézben található vitaminoknak és ásványanyagoknak se szeri, se száma. Azt viszont kevesen tudják, hogy az almaecetben 90 olyan anyag van, amelyek a szervezet számára különösen fontosak. Az almaecet önmagában is javítja az anyagcserét, serkenti az emésztést, csökkenti a vérzsírokat, aktiválja a szív- és veseműködést, és feszessé, üdévé varázsolja a bőrt.
Nem kell megvenni a drága külföldi terméket, mert Szárított Paradicsomot mi is készíthetünk. A megmosott Lucullus paradicsomot vágjuk vastag karikákra, és mindkét oldalát alaposan sózzuk be. Tálcára rakva, tűző napon szárítsuk zörgősre. A kisméretű paradicsomot elég kettévágni, és sóba hempergetni. Közben időnként forgassuk át, hogy egyenletesen száradjon. A só felszínre hozza a nedvességtartalmát, és megakadályozza a megromlását. Ízét, aromáját keményre száradva is megtartja. Fémfedővel zárható üvegben tároljuk. Felhasználás előtt langyos rakjuk vízbe, és áztassuk ki belőle a sót. Leszűrés után locsoljuk meg őrölt borssal ízesített olívaolajjal
|