Zsírolvasztás (szalonnából)
2008.10.06. 14:09
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 1 kg fehér szalonna, ˝dl víz, ˝dl tej.
Fontos, hogy a szalonnát egyforma 4x4 cm-es kockákra vágjuk, különben az apróbb töpörtő megég. Amiben a zsírt sütjük, azt az edényt ne tegyük teljesen tele, mert nem tudjuk jól kavargatni a zsírszalonnát. Jó, ha a sütőedény aljára, kevés vizet és tejet öntünk. A zsírolvasztás akkor van készen, ha a töpörtő zsemleszínű, a zsír pedig átlátszó, aranysárga. A töpörtőt az edény falához nyomjuk keverőkanállal, és ha már sistereg, akkor megfelelően megsült. Szűrőkanálba tesszük, kinyomkodjuk belőle a zsírt. A zsír alját nem töltjük a zsíros edénybe, hanem külön tesszük és rántásokhoz, a legsűrűbb részt tepertős pogácsának használjuk el. A fodorhájat előbb többször áztassuk ki hideg vízben, tejet öntünk alá és ezzel együtt sütjük, folyton kevergetve, nehogy leégjen. Íze kellemes, bármire használható.
|