Bácskai májas hurka (Képpel)
2008.10.06. 14:05
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 20 dkg sertéstüdő, 15 dkg sertésszív, 15 dkg sertésnyelv, 20 dkg bőrke és tokaszalonna, 30 dkg sertésmáj, só, őrölt bors, őrölt szegfűbors, csemege paprika, 4 gerezd fokhagyma, 2 méter sertés vastagbél.
A sertéstüdőt, szívet, nyelvet, bőrkét és tokaszalonnát sózott, fokhagymával fűszerezett vízben puhára főzzük. A megfőtt tokaszalonnát apró kockákra vágjuk, a megfőtt tüdőt, szívet, nyelvet 5-6 mm-es tárcsán, valamint a bőrkét a nyers májjal együtt finomra ledaráljuk. Megfelelően sózzuk, őrölt borssal, őrölt szegfűborssal, csemege paprikával, fokhagyma levével fűszerezzük, jól összekeverjük, majd a sertés vastagbélbe töltjük, mindkét végét hurkapálcával vagy zsineggel elkötjük. Nem lehet a töltelék se túl kemény, se túl lágy, mert abálás közben szétrepedhet. Ezután 100Cş-kú vízbe tesszük, a víz hőmérsékletét 70-80Cş-ra csökkentjük és így egy-másfél órán átfőzzük. Főzés után hideg vízzel lehűtjük, szárítjuk, majd hideg füstre tesszük, 12 órára. Ízlés szerint füstölés nélkül is fogyaszthatjuk.
|