Csabai paprikás szalámi
2008.10.06. 14:01
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 1 kg sertéshús, só, salétrom, őrölt bors, édes csemege paprika, őrölt köménymag, 5 gerezd fokhagyma, csipet cukor, 1 méter szalámi bél.
Egy-másfél napot pihentetett és koplaltatott kihűlt, inaktól, hártyáktól és a szalonnától megtisztított, teljesen kicsontozott félsertésből készítjük. A fej és csülökhúst nem használjuk fel. A csontnélküli húsokat 15-20 dkg-os darabokra vágjuk, majd 0Cş-os hűtőszekrényben szikkasztjuk 12-14 órán át. Majd a húst 4-5 mm-es tárcsán ledaráljuk, keverőedénybe tesszük és sózzuk, salétrommal, őrölt borssal, édes csemege paprikával, őrölt köménymaggal, zúzott fokhagymával, csipet cukorral fűszerezzük. Jól összekeverjük, és így az egészet ismét ledaráljuk. Ezt a masszát ismét összekeverjük az edényben és 3-4 napig érleljük hűvös helyen. Érlelés után bő, vastag bélbe töltjük, átkötözzük, és hideg füstre tesszük. Szellős, hűvös helyen 6-8 hétig szárítjuk, ezután válik fogyasztásra alkalmassá.
|