Főzőkolbász
2008.10.06. 14:00
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 1 kg sertés apróhús, 10 dkg ipari szalonna, őrölt bors, csemege paprika, pás-só, 6 gerezd fokhagyma, 2 méter kolbászbél.
A csontozásnál keletkezett apró inas húsrészeket pác sóval elkeverjük és kétnapi állás után (hűtőben) 5 mm-es tárcsán ledaráljuk. Az ipari szalonnát 10 mm-es lyukú tárcsán szintén ledaráljuk, hozzáadjuk a húspépet, majd őrölt borssal, csemege paprikával, zúzott fokhagymával fűszerezzük, és jól összekeverjük. Ezután kolbászbélbe töltjük, néhány helyen megszurkáljuk, rúdra helyezzük, majd meleg füstben (1˝-2 órát füstöljük), utána 70-80Cş-os vízben kb. egy órát, főzzük. Hideg vízben lehűtjük és leszűrés, szárítás után hűtőbe téve tároljuk felhasználásig.
|