Sózott szalonna (házilag)
2008.10.06. 13:55
Hozzávalók 1 kg elkészítéséhez: 1 kg hasi fehér szalonna, 30 dkg só.
Étkezési szalonna félék a hasi- hát- és tokaszalonnából készülnek, étkezési célra öreg kansertésből kinyert szalonna nem használható fel. A sózáshoz előkészítjük az étkezéshez használt tiszta száraz sót. Ha a só túl goromba, akkor finomra ledaráljuk. A szalonnát mindig olyan formára daraboljuk, amilyen a készítendő szalonnafajta jellegéhez szükséges. Ugyancsak ez határozza meg, hogy bőrös, bőrnélküli, vagy húsos szalonnát használunk-e fel. A szalonna megfelelő nagyságú feldarabolása után minden egyes darab felületét sóval jól bedörzsöljük, majd tiszta farácsra rakjuk úgy, hogy a rétegek között hézagok ne legyenek és minden réteget újra sóval meghintünk. A besózott szalonnát így tiszta, szellős, hűvös és sötét helyen kb. két hétig tároljuk. A szalonnát ezután tiszta farácsra átrakjuk és friss sóval ismét átsózzuk. A szalonna sózási időtartama vastagságától függően kb. 4 hétig tart. Ezt az eljárást nevezzük száraz pácolásnak. Az állott só és a napfény elősegíti a szalonna romlását, avasodását.
|