Májashurka (képpel)
2008.10.06. 13:51
Hozzávalók 10 személyre: 1,20 kg sertés tüdő, 50 dkg sertésmáj, 70 dkg húsos tokaszalonna, 20 dkg rizs, 25 dkg vöröshagyma, só, őrölt bors, őrölt szegfűbors, majoránna, rózsapaprika, 2,50 méter hurkabél.
A jól megmosott sertéstüdőt, húsos tokaszalonnát bő vízben puhára főzzük. Mikor megfőtt, levéből kiszedjük, hűlni hagyjuk, vagy közepes lyukú tárcsán ledaráljuk, a nyers májat pedig finomlyukú tárcsán hozzádaráljuk. Az apróra vágott hagymát felhevített zsírban, melyet a főzővíz tetejéről leszedve is nyerhetünk, kissé megpirítjuk. A ledarált májat, tüdőt és húsos tokaszalonnát megfelelő nagyságú edénybe tesszük, hozzáadjuk a közben megfőzött rizst és a megpirított hagymát. Ezután megfelelően sózzuk, őrölt borssal, rózsapaprikával, eldörzsölt majoránnával, őrölt szegfűborssal fűszerezzük, majd a megmaradt, zsíros abálóléből keveset adva hozzá, az egészet jól elkeverjük. A töltelék ne legyen sem túl kemény, sem túl lágy. Ha keménynek bizonyul, akkor kevés abálólével lágyítjuk. Ügyeljünk arra, hogy túl sok levet ne adjunk hozzá, mert akkor tálaláskor a töltelék könnyen kifolyik a bélből. A tölteléket ezután a már előzőleg elkészített (20-25 cm-es darabokra vágott) és egyik végég kihegyezett hurkapálcával átszúrt, tiszta hurkabélbe töltjük. A töltésnél ügyeljünk arra, hogy a belet ne töltsük túl keményre, mert abálás és sütés közben könnyen kifakadhat. Megtöltés után a másik végét szintén megtűzzük hurkapálcával. A belet töltés előtt mindig langyos vízben tartsuk, mert hideg állapotban a bél könnyen megrepedezik és főzés, abálás közben könnyen kifakadhat. Egyébként a langyos vízben tartott bélbe a töltést sokkal könnyebben végezhetjük. A hurkát ezután saját levében megabáljuk.
|