Fogyni akarsz? Íme 9 karcsúsító finomság!
2008.10.06. 12:52
ALMA
A. Pektin nevű ballasztanyaga megduzzad a gyomorban, telítettségi érzést okoz. Ezenkívül javítja az emésztést, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
B. Másodlagos növényi anyagai segítenek a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Quercetin nevű növényi pigmentje megvéd a neurodegeneratív betegségek, mint például a Parkinson-kór kialakulásától.
C. Sportolók figyelmébe: a benne található piruvát javítja az izomsejtek ellátását glukózzal és proteinnel, ezzel növeli a teljesítőképességet.
MÁLNA
A. 90 százaléka víz, és 10 dkg csak 32 kalóriát tartalmaz, tehát hamar eltelít, de nem terheli meg a gyomrot. Mangántartalma miatt javítja a zsírégetést.
B. Magas vastartalmával segít vérszegénység esetén. A benne található kalcium pedig erősíti a csontokat, és megvéd a csontritkulástól. Kálium- és magnéziumtartalma jót tesz a szívnek.
C. A friss málna tartalmazza a legtöbb vitalizáló anyagot. Figyeljen arra, hogy ne legyen rajta sérülés, mert akkor hamarabb megromlik.
KÁVÉ
A. A koffein megemeli a pulzusszámot, gyorsítja a szívverést. Ennek enyhe izzadás lesz a következménye, így a test megpróbálja a hőmérsékletét csökkenteni, közben energiát használ el (50-100 kalóriát naponta).
B. A benne található B2-, B3-, B5- és B6-vitamin segíti a fehérje- szénhidrát- és zsíranyagcserét. Antioxidánsai közömbösítik a sejtkárosító szabad gyököket.
C. Az eszpresszókávé a gyomor számára sokkal emészthetőbb, mint a tasakos. Szakértők szerint tévhit, hogy a kávé elvonja a szervezetből a vizet.
PARADICSOM
A. 10 dkg paradicsom mindössze 20 kalóriát, 4 gramm szénhidrátot tartalmaz, és alig van benne cukor. Viszont 95 százaléka víz, így jól eltelíti a gyomrot.
B. A piros színét adó festékanyag (likopin) megvédi a sejtjeinket, és ártalmatlanná teszi az agresszív, romboló molekulákat.
C. Főzéskor különösen sok ilyen festékanyag képződik, így a ketchup és a paradicsompüré a piros színezőanyag tökéletes forrásai.
SAJT
A. igen sok értékes fehérjét tartalmaz, amelyek különösen fontosak ahhoz, hogy zsírpárnák helyett izmokat növeszszünk.
B. Magas B12-vitamintartalma jót tesz a vérkeringésnek és az idegrendszernek.
C. Inkább a zsírszegény (20 százalékos zsírtartalmú) fajtákat válasszuk: a Medve sajtot vagy a Tolnait.
SZILVA
A. 10 dkg gyümölcsben csak 50 kalória van. Káliumtartalma miatt a felesleges víz a vizelettel távozik a szervezetből.
B. A héjában található, vízben oldódó növényi anyag gátolja a baktériumok növekedését, véd az infarktustól és a ráktól.
C. Segíti az emésztést, bélrenyheség és szorulás esetén kiválóan alkalmazható. Érdekes, hogy nem friss, hanem szárított formában igazán hatásos.
PAPRIKA
A. Mindegy, hogy piros vagy sárga, a paprika húsa tele van zsírégető kapszaicinnal. Magas rosttartalma pedig telítettségérzést kelt.
B. Magas kalciumtartalma segíti a hatékony emésztést.
C. Miután a paprikában sok a béta-karotin, érdemes növényi olajjal vagy tejtermékkel együtt fogyasztani, így lesz belőle A-vitamin.
RIBIZLI
A. A piros és fekete bogyók gazdagok ballasztanyagokban, javítják az emésztést. A gyümölcssavak és a C-vitamin jó hatással vannak az anyagcserére.
B. Minél sötétebb színű, annál több flavonoid van benne, amely megelőzi a rák kialakulását.
C. A ribizlit mindig fogyasszuk frissen, mert az állásban veszít jótékony hatásából. Csak közvetlenül evés előtt szedjük le a szárról!
JOGHURT
A. magas kalciumtartalma segítségével jól beszabályozhatjuk a test vízháztartását.
B. A benne lévő különleges gombák karban tartják az emésztést, javítják a vér koleszterinszintjét.
C. Fogyókúrához alacsony zsírtartalmúakat válasszunk. Hogy jól is lakjunk vele, gazdagíthatjuk, gyümölccsel, mézzel, korpával. (epe)
Tipp!
Mivel fogyhatunk még? A fahéjjal fűszerezett húsok hamarabb kiürülnek a szervezetből, a gyömbér fokozza a szervezet energiafelhasználását, a rukola csökkenti az éhséget, a vanília édes illata enyhíti az édesség utáni vágyat, a hideg víz pedig növeli a test energiafelhasználását.
|