Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Praktikák
Praktikák : Tálalás az asztal előkészítése

Tálalás az asztal előkészítése

  2008.09.22. 18:26


Az adventi időszakban ünneplőbe öltöztetjük testünket-lelkünket, szépen becsomagoljuk ajándékainkat, és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden apró részlet a helyére kerüljön. De gondoltak-e már arra, hogy a szépen megterített asztal is az ünnepek tartozéka? Az ízléses tálalás – nem csak ünnepnapokon, hanem hétköznapjainkon is - emeli az ünnep fényét és meghozza az étvágyat.

Az ünnepi terítés szabályai.

 

  • Minden étel a jellegének leginkább megfelelő tálon kerüljön az asztalra. A tálakat már a terítés előtt készítsük elő, ne feledkezzünk meg azok előmelegítéséről, esetleg lehűtéséről. A tálalásnál fontos szerepe van még az egységes és célnak megfelelő evőeszközöknek, de főleg a jó és kifogástalan késnek.
  • Színharmónia és elhelyezés: a terített asztal úgy szép, ha az abrosz színe harmonizál a tányérok színével. A tányérokat az asztal szélétől mintegy 2 cm-re tegyük. A terítékek távolsága egymástól kb. 60-70 cm-re legyen.
  • Evőeszközök, csak helyes sorrendben: a tányéroktól jobbra legtávolabb helyezzük a kanalat, öblével felfelé. Utána következik, a tányérokhoz közeledve az esetleges előételekhez használandó kiskés, majd a halkés, végül – közvetlenül a tányér mellé – a nagy kés. A kések éle mindig a tányér felé nézzen. A tányérok bal oldalára kerülnek a villák, a késekhez hasonló sorrendben. A villákat mindig hegyükkel felfelé helyezzük el. A kis evőeszközök – kiskanál, fagylaltos-kanál, desszertvilla – teljes étkezéskor a tányérok mögött kapnak helyet úgy, hogy nyelük kézre essen.
  • A poharakat az italoknak megfelelően válogassuk össze. Vizespohár azonban mindig legyen az asztalon. A nagykés hegyénél a helye.

 

Hogyan szervírozzuk a különböző ételféleségeket?

A húsokat egyforma szeletekre vágjuk és a tál közepére rakjuk. A felszolgálást megkönnyíti, ha a tál elég széles, mert a köreteket a hús köré csoportosíthatjuk. Szárnyasoknál az egyes darabokat olyan sorrendben rakjuk a tálra, amilyen formában kivettük a sütőből. A rántott csirkét a melegített tálra helyezett papírkendőre rakjuk és petrezselyemzölddel, vagy salátalevelekkel díszítjük.

Pörköltet, becsináltat, töltött káposztát mély tálban tálaljuk. A bő lével készült ételek a pecsenye tálakon nem férnek el jól, és arról az étel szaftja, merőkanállal nehezen, vagy egyáltalán nem szedhető ki. A szaftos ételekhez a köreteket külön, mély-, kerek tálban kínáljuk. Igen ízlésesen tálalhatjuk a raguféléket, ha rizskoszorú közepébe vagy vajastészta-abroncsba szedjük. Ne feledjük, hogy a mártást mindig külön csészében tálaljunk fel.

A párolt zöldségköreteket lapos kerek tálon tálaljuk úgy, hogy általa a tál színekben és ízekben gazdagságot, változatosságot mutasson. A hidegtál elkészítésének fő szabálya, hogy a díszítés ne vonja el a rajta elhelyezett ételekről a figyelmet, például igen szép és stílusos, ha a lapos acéltálakat szőlőlevéllel rakjuk ki, télen esetleg babérlevéllel. Erre a zöld alapra soronként helyezzük el az idénynek megfelelő gyümölcsöket. A hidegtál közepére tehetünk egy kis tálkát, amibe az aszpikos húsokat és pástétomokat rakjuk, köré kerülhetnek a töltött tojások koszorú formában. A sonkaszeletekből kis kúpokat formálunk, és ezeket megtöltjük körözöttel, tormakrémmel. Egy másik tálon viszont igen szépen mutatnak a felszeletelt hidegsültek, vagdalt húsok és a libamáj idénynek megfelelő zöldségekkel, vagy savanyúságfélékkel dekorálva.

Gyümölcsöket mindig megmosva, a dinnyét hámozva és kockázva tálaljuk. A sajtok tálalásánál is igyekezzünk gondos munkát végezni. Legcélszerűbb erre a célra a világos színű falap, amelyre a sajtokat egész darabban, sajtvágó késsel helyezzük el. A sajtok közé vajgolyókat, hónapos retket, esetleg almaszeleteket és apró sóskifliket, pereceket rakunk.

Ha virágot teszünk az asztalra, lapos vázába tegyük, hogy ne zavarja a kilátást. A díszítéshez ne használjunk túl intenzív illatú növényeket, mert megzavarhatja az ételek aromáját.

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?