Bártfai Laci bácsi

Kezdőlap
Magamról
Kiadóim elérhetősége
Képtár
Videók
Vendégkönyv
E-mail nekem
Bannerek-linkek

 

Mit főztél ma? Írd ide

Saját receptjeid Ide írd!

Blog-olok

Próba

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2008-06-15
 

 

 

 

 

 

Cafe Nero

Fehér csokoládés habos kávé

Café Royal

Cafe d'Amour

Mocha Cappuccino

Argentín kávé

Belga kávé

Gyerek Sangria

Mézes banánhűsítő

Bloody Mary (12 cl)

Gyümölcslimonádé

 

 

 

Google PageRank

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

 
Fényújság

 

"Helyes étkezés"-Okos gondolatok a tejberizstől-Banánnal a kötélidegekért-Aszalt gyümölcs a nyugodt álmokért-Így szabadulhatsz meg 40 kg-tól! - mintaétrenddel-Tavaszi tisztító kúra felkészítés-"Fogyókúra"-Nem tudsz lefogyni? Rejtett okai lehetnek!-4 hét alatt 4 kiló - Itt az antistressz-diéta-4 szuper koktél 1 napos tisztítókúrához-7 természetes vírusölő - tények és tévhitek-A legjobb energetizáló táplálkozási tippek-"Gyógyítás étellel"-Gyógyító teák!!!-/
 
 
Magyar étkezési kultúra
Magyar étkezési kultúra : A kenyérről „arcod verejtékével keresd meg mindennapi kenyered”.

A kenyérről „arcod verejtékével keresd meg mindennapi kenyered”.

  2008.09.19. 18:22


Igen, tudom – szokatlan a modern szakácskönyvekben a kenyérről írni, inkább a különböző előkelő elnevezésű és rafináltan készítendő ételek leírása a szokásos. Ám a kenyér a legfontosabb táplálékunk, és a Biblia szerint a mindennapi lét, az élet jelképe is. Az Úr úgy átkozza meg Ádámot: hogy „arcod verejtékévek keresd meg mindennapi kenyered”.
De tudományosabb vizekre evezve találhatunk, feljegyzéseket a kőkorszak emberének táplálkozásáról, amikor már nem elégedett meg azzal, amit talált –hallal, csigával, mókussal, hörcsöggel, kutyafajtákkal, vadakkal …..kezdte felismerni az „élet titkát”, kezének ügyességét. Kovakőből szerszámot gyártott, birtokába vette a tüzet, sütni és főzni kezdett. A pattintott kőkor után, a csiszolt kőkorszakban már olyan változatos volt az ember táplálkozása, mint egy mai francia étlap. Volt már juha, kecskéje, szarvasmarhája, baromfija, és ásóbotjából kapát fabrikált, feltúrta a földet, termesztett árpát, búzát, kölest. A magvakat előbb nyersen ette meg, majd megtörte, megaprította és fejlődése során pogácsát, lepényt sütött izzó kőlapon, vagyis „megsütötte a maga kenyerét”. De hát évezredeknek kellett eltelnie, amíg megszületett az a kenyér, amit már mi is ismerünk, és legfontosabb mindennapi táplálékunk lett.
A kenyér éltető eleme a kovász (az élet kovásza!). Első alkalmazásáról keveset tudunk, legalábbis bevallom, alig kutattam, kerestem. Régészeti könyvek, őskori társadalmi történetek hegyén rágtam át magam, de mindössze annyit tudtam meg, hogy honfoglaló nomád őseink még a markukban gyúrták lepénnyé tésztáikat, szárították, vagy nyersen ették. Az erjedés titka még mindig nem tárult fel, a számos tudományos alapossággal megírt könyv a kovász feltalálását a véletlennek tulajdonítja. Talán az igazság ott lapulhat, hogy „…a tűzhely közelében tartott búzalepények megkeltek…ízük pedig savanykás lett…A tészta kelesztésére különböző utakat kerestek nálunk…az újonnan dagasztott tésztába belekeverték az előző sütéshez érlelt tészta egy darabját, a kovászt, amelyben nagy számban elszaporodtak az életképes hasznos mikrobák.” Feljegyezték, hogy Mátyás királyunk nagyon kedvelte a kovásszal „magyar módra” sütött kenyeret. A híres utazó, a török Evlia Cselebi búzánkat dicséri: „…ebből sütik a fehér cipókenyeret”. Egy Towason nevű angol utazó pedig így vélekedik –1793-ban – Debrecenben járván: „…könnyebb, fehérebb és ízletesebb kenyeret sehol a világon nem ettem, mint itt”.
A magyar ember különösen szereti és tiszteli a kenyeret. Gyermekkoromban arra tanítottak, hogyha leejtek egy darab kenyeret, emeljem fel, érintsem ajkammal és tegyem valamilyen, a földnél magasabb helyre. Talán, hogy a teremtés más élőlényei, a madarak eledele legyen.
Gyermekkoromban a déd nagyinál a Balaton mellett, szertartása volt a kenyérsütésnek. Előző este elkészítették a kovászt, és a meleg konyhában reggel dagasztották a kenyeret. A felfűtött kemence szájába került a dagasztóteknő faláról lefejtett vakarék, a „vakarcs”, a kenyérsütés igazi csemegéje. A ropogós vakarcs friss tejjel, mézzel vagy lekvárral megkenve, utolérhetetlen ízeivel most is mozgásba hozza nyálmirigyeimet.
Az asztalról ránk mosolygó kenyér ma már a nagyüzemek terméke. Krónikákban megírták: „A kenyér minőségének megóvására az előző évszázadokban is nagy gondot fordítottak. A súlycsonkítást és a minőségrontást szigorúan büntették. A kenyér értékét csökkentő pékeket a Dunába mártogatták.”

 

Bookmark and Share

 

Levesek

 

Köretek
 
Húsos ételek
 
Édességek
 
Hidegkonyha
 
Saláták
 
Grill,nyárs,bogrács
 
Hal és tengeri ételek
 
Erdei és vad ételek
 
Egytál ételek
 
Ünnepi ételek
 
Italok, koktélok
 
Évszakok ételei
 
Kenyerek,péksütemények
 
Gyorsételek:reggelik és vacsorák
 
Szervírozás, terítés
 
Fogyókúra (evéssel)
 
Gyógyítás étellel
 

 

Praktikák

Helyes étkezés

Helyes étkezés

Magyar étkezési kultúra

A mesterség kialakulása

Jótanácsok

 

Konyhai szótár

 

 

 

Design by

Semilin Graphic

Sztár szakácsok

Híres szakácsok

 

Add a starlaphoz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hőtérkép

Hőtérkép

Felhőkép

Felhőkép

 

Add to Google


Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!