A kenyérről és sütéséről
2008.09.19. 18:19
Otthoni sütés a mai korban
A ma háziasszonya már sok olyan eszközzel felszerelt konyhában süti a kenyérféléket, melyek régebben elképzelhetetlenek voltak. A gázsütővel való sütésnél, nagyon fontos, hogy a sütő egyenletesen adja le a hőt. Fontos tényező a sütő hőfokánál, hogy a kezdő 250C˚-ot elérje és 180C˚-ra vissza lehessen venni. Mivel a házikenyér sütésénél a magasságát a jól kidolgozott kenyértésztánál a magas hővel tudjuk elérni. Ezután, már csak a szikkasztás történik 180C˚-on. Villanysütőknél is ugyanezen hőfokok szükségesek. A kenyérsütő gépeknél, megadják a megfelelő hőbeállításokat, a sütendő tésztákhoz. Ezeknél az eszközöknél, mivel a sütés automatikusan történik, fontos a nyersanyagok megfelelő előírás szerinti minősége, és mennyiségének betartása. Mivel a sütőgépek zárt terében, már nem tudjuk korrigálni az esetleges eltéréseket.
A sütőgépes recepteket, elkészíthetjük kemencében, villanysütőben, gázsütőben is. Fontos, hogy a kovászt jól készítsük el, és a kézi kidolgozás megfelelő legyen. A kelesztési idő betartása is szükségszerű. A jól kidolgozott és megkelt tésztát a sütés szabályainak megfelelően végezzük.
„Jótanács” Liszt érzékenyeknek:
100g búzaliszt helyett - 90 g rizslisztet, 100 g kukoricalisztet, 95 g kukoricadarát (finom), használjanak.A gliadinmentes lisztek alkalmazásakor, több élesztőt, sütőport kell használni. A gliadinmentes lisztekből készítendő sült tésztákat, kenyeret, és péksüteményt hosszabb ideig és alacsonyabb hőfokon kell sütni.
|