Hozzávalók: 5 kg megszitált búzaliszt, 6-7 dkg élesztő, 1 kg főtt reszelt burgonya, 10 kb. dkg só, 2 dkg köménymag.
Legjobb, ha a kenyérsütéshez az előkészületeket este tesszük meg. 5 kg megszitált búzalisztet beleteszünk egy dagasztó edénybe. Egyik sarkába belehelyezzük a 6-7 dkg élesztőből készült kovászt, 1 kg főtt, reszelt burgonyát és körülbelül 10 dkg sót. A kovászt 1-2 dl langyos vízzel, kevés liszttel és a burgonyával összedolgozzuk, azután a dagasztó edényt letakarva, langyos helyre tesszük. Reggel langyos víz segítségével az egészet jól összegyúrjuk és megdagasztjuk, vagyis két kézzel addig gyömöszöljük, amíg már nem ragad a kezünkhöz. A dagasztás előtt ízlés szerint köménymagot is keverhetünk bele. A tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Akkor cipót vagy cipókat szaggatva belőle, liszttel meghintve, kendővel letakarva, langyos helyen jól megkelesztjük. Ez körülbelül 3-4 óra alatt megtörténik. Langyosra melegített liszttel meghintett kenyérkendőben a szakajtóba helyezzük és langyos helyen a sütésig újra kelni hagyjuk. A sütése: 220-230 fokos forró sütőben felhúzatjuk, majd 180-200 fokosra visszavesszük a hőfokot és szárítjuk. Kb. 90-105 perc alatt sül meg. A hőfokvisszavételnél a sütőből kihúzva enyhén sós vízzel megpermetezzük, majd visszahelyezzük, így szép ropogós lesz a teteje. (Aki nem szereti a köményt, nyugodtan elhagyhatja!!!)