Szegedi házikenyér
2008.09.19. 18:07
Hozzávalók (3kg-os kenyérhez): 3,20 kg búzaliszt, 3 dkg komló, 10 dkg élesztő, 3 dl víz (a komló áztatásához), só (ízlés szerint).
A komlót, a sütés előtti napon beáztatjuk, és ruhával letakarjuk. A sütés napján a lisztet átszitáljuk, és a tűzhely közelébe helyezve előmelegítjük. Gödröt készítünk, melybe beleöntjük a beáztatott komlót, sót, és a szétmorzsolt élesztőt, melyet előtte egy kevés vízzel felfuttattunk. Jól összegyúrjuk, kevés langyos vízzel. Majd ruhával letakarva, hagyjuk kelni, 30 percet. Ismét addig dagasztjuk, míg egész sima és hólyagos nem lesz. Ekkor szintén egy másfél órát kelesztjük, letakarva. Közben a sütőt 250C˚-ra felfűtjük. A tésztát kettévágjuk ismét meggyúrjuk, kerek formára, néhány percig hagyjuk kelni. Majd tepsire téve, egy órát sütjük. Amikor kivesszük, kevés vízzel megkenjük a felső héját, hogy piros és fényes legyen. Forrón a kenyeret soha ne fogyasszuk, csak langyos állapotban.
|