Korpás-rozsos zsömlék (kenyérsütő géppel készíthető)
2008.09.19. 18:03
Hozzávalók 9 db elkészítéséhez: 1 csomag szárított sütőélesztő, 20 dkg kenyérliszt, 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt (RLTK 190), 2,8 dkg búzakorpa, 1 kiskanál cukor vagy méz, 1 tojás, 3 dkg margarin, 2,1 dl langyos tej, 0,6 dl langyos víz; -a kenéshez: 0,5 dl langyos tej.
5 dkg kenyér-, és 5 dkg rozslisztből az élesztővel, csipetnyi cukorral vagy mézzel és 0,6 dl vízzel tésztát gyúrunk, és langyos helyen, konyharuhával letakarva két órát pihentetjük. A kétféle lisztet és a korpát összekeverjük, majd a hozzávalókat –először a kovászt belemorzsolva – a sütőedénybe töltjük, és a készüléket kézi programra (MANUAL) állítjuk. 50 perc elteltével a tésztát erősen belisztezett deszkán 9 egyenlő részre osztjuk, hosszúkás zsemléket formálunk, és enyhén kiolajozott, lisztezett tepsire tesszük. Tejjel bekenjük, konyharuhával letakarva 25 percig kelesztjük. Ezután tetejét bevágjuk egy-két helyen, tejjel ismét bekenjük, korpával behintjük, és előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve vízzel újra átkenjük, hogy szép fényes maradjon.
|