Briósok (képpel)
2008.09.19. 17:56
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 8 egész tojás, 5 dkg cukor, 0,5 dl tejszín, csipetnyi só, 2cl rum, 1 db tojás a kenéshez.
A liszt egynegyed részéből kevés langyos vízzel és 2 dkg élesztővel tésztát gyúrunk. A többi lisztből szintén tésztát gyúrunk 8 egész tojással, 5 dkg cukorral, csipet sóval, tejszínnel, és rummal. Ezt a tésztát nagyon jól kidolgozzuk, s aztán hozzávesszük az előbb elkészítettet is és ezzel együtt is sokszor, átgyúrjuk s nem túlságosan meleg helyen, lassan megkelesztjük. A kis, vajjal megkent briósformákat félig megtöltjük, fölvert tojással megkenjük a tésztát és meleg helyen, addig tartjuk, míg a formák egészen megtelnek. Ekkor felvert tojással újra megkenve, gorombára tört cukorral meghintjük s meleg, de nem túl meleg sütőben, az ajtót nyitva hagyva, szép fényes, pirosra sütjük.
|