Kenyérlángosban sült sertéspörkölt
2008.09.19. 17:50
Hozzávalók 10 db lángoshoz: 60 dkg sertéshús, 25 dkg hagyma, 10 dkg konzerv lecsó, 1,5 dl olaj, csemege paprika, só, őrölt bors. Lángoshoz: 20 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 70 dkg liszt, só, csipet cukor, 1dl tej, olaj a sütéshez.
Sertéspörkölt készítése Megtisztítjuk a hagymát, és apró kockákra vágjuk. A sovány sertéshúst is felkockázzuk. Lábosban az olajat felmelegítjük és rátesszük a felkockázott sovány sertéshúst, ne féljünk nem fog odasülni, mert levet enged, és ha a lé elpárolgott és serceg az olaj, beletesszük a hagymát, mellyel tovább pirítjuk. Az üvegesre pirult hagymára hintjük a csemege pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk. Egy keverés után, hozzáöntjük a lecsót, és ha kell egy pici vízzel, felengedjük. Amikor a hús puha, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk, majd sós lében feltesszük főni, egy lábosban. Közben az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, és hozzákeverünk 5 dkg lisztet, melyből kovászt készítünk, meleg helyen, hagyjuk felfutni. Amikor már megfőtt a burgonya leszűrjük, és burgonyanyomón át passzírozzuk. Mély tálba öntjük a lisztet, a burgonyát és hozzákeverjük a kovászt, majd kevés langyos vízzel bedagasztjuk. A tésztának közepesen keménynek kell lenni. A bedagasztott tésztát, konyharuhával letakarjuk és langyos helyre téve, hagyjuk kelni. Fél óra múltán, ha megkelt viszzaverjük, és visszatesszük kelni. Ismét megnézzük fél óra multával, és ha megkelt gyúródeszkára borítjuk, majd egyenlő 10 darabra szaggatjuk, gombócokat formálunk, és egyenként, kézujjnyi vastagra nyújtjuk, kerek formákra, melyek közepébe halmozzunk pörköltet, összehajtjuk, hogy zárt legyen, és bő forró olajban aranysárgára sütjük, az olajból kivéve szalvétára helyezzük, hogy az olajat leitassuk.
|