Kenyérlángos tésztában sült virsli
2008.09.19. 17:49
Hozzávalók 10 db elkészítéséhez: 10 db juhbeles virsli, 20 dkg burgonya, 2 dkg élesztő, 70 dkg liszt, só, csipet cukor, 1dl tej, olaj a sütéshez
A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk, majd sós lében feltesszük főni, egy lábosban. Közben az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, és hozzákeverünk 5 dkg lisztet, melyből kovászt készítünk, meleg helyen, hagyjuk felfutni. Amikor már megfőtt a burgonya leszűrjük, és burgonyanyomón át passzírozzuk. Mély tálba öntjük a lisztet, a burgonyát és hozzákeverjük a kovászt, majd kevés langyos vízzel bedagasztjuk. A tésztának közepesen keménynek kell lenni. A bedagasztott tésztát, konyharuhával letakarjuk és langyos helyre téve, hagyjuk kelni. Fél óra múltán, ha megkelt viszzaverjük, és visszatesszük kelni. Ismét megnézzük fél óra multával, és ha megkelt gyúródeszkára borítjuk, majd egyenlő 10 darabra szaggatjuk, gombócokat formálunk, és egyenként, kézujjnyi vastagra nyújtjuk és a kerek formák közepébe, teszünk fél pár virslit. Serpenyőben bőséges olajat, forrósítunk. Vizes kézzel megformáljuk a tésztát és belehelyezzük az olajba. Aranysárgára sütjük, az olajból kivéve szalvétára helyezzük, hogy az olajat leitassuk. Hagyjuk kihűlni. A hideg lángost nylonzacskókba csomagoljuk. Azonnal forrón is fogyasztható, mártásokat kínálva mellé.
|