Szendvics kenyér alaptészta (nyers) (kb. 1 kg-os lesz)
2008.09.19. 17:45
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 8 dkg vaj, 2 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 1 dkg só, 20 dkg burgonya, 2 db tojássárgája, 1,5 dl tej.
A langyos tej egy részéből és az élesztőből kovászt készítünk, kb. fél óráig állni hagyjuk, kelesztjük. A megszitált lisztet keverőedénybe tesszük, hozzáadjuk a felolvasztott vajat, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját és az átpasszírozott főtt burgonyát. Az időközben megkelt kovászt is beletesszük, és fokozatosan hozzákeverjük a langyos tej meghagyott részét. Az így begyúrt tésztát jól kidolgozzuk, míg hólyagosodni nem kezd, az edénytől el nem válik. Ezután, a hőmérséklettől függően, ötven-hatvan percig pihentetjük, majd átgyúrjuk. Az átgyúrás után az újbóli pihentetés a liszt sikértartalmától függően rövidebb. Ügyeljünk arra, hogy a tésztát egyenlő hőmérsékletű, langyos helyen készítsük; hideg helyen nem szabad dolgozni, mert nem kel meg. Házi zsúrkenyeret, szendvicsbrióst, szendvicskenyeret stb. készíthetünk belőle.
|