Fokhagymás kenyérben sült csirkemáj (kenyérsütő géppel készíthető)
2008.09.19. 17:43
Hozzávalók 85dkg-os kenyérhez: 1 csomag szárított sütőélesztő, 20dkg kenyér- vagy rétesliszt, 20dkg Graham-liszt, 1 kiskanál só, 1kiskanál cukor vagy méz, 9dkg margarin, 2 tojás, 1,3dl langyos víz, 25dkg szívtől megtisztított csirkemáj, 1 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 csomag finomra vágott petrezselyemzöld, csipet majoránna, csipet őrölt bors. Tetejére, kenéshez 0,5dl langyos tej.
A kétféle lisztet összekeverjük, majd a hozzávalókat – a csirkemáj, az olaj és a fűszerek kivételével – a sütőedénybe töltjük, és a készüléket kézi programra (MANUAL) állítjuk. Amíg a gép dagasztja a tésztát, elkészítjük a tölteléket; a csirkemáj darabokat forró olajban erős tűzön hirtelen átpirítjuk, de nem sütjük készre. Szűrőrácsra téve jól lecsepegtetjük és kihűtjük. 50perc elteltével a kész tésztához hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselyemzöldet és a majoránnát. Egy sima vagy őzgerincformát vékonyan kikenünk olajjal. Belesimítjuk a tészta felét, rárakjuk a csirkemájat, sózzuk, meghintjük őrölt borssal. Rásimítjuk a tészta másik felét, a széleknél alaposan lenyomkodjuk, nehogy elváljon az alsó tésztától (tojássárgájával körbe is kenhetjük, hogy „megragassza”). Tejjel bekenjük a tetejét, és langyos helyen, konyharuhával letakarva, 30percig kelesztjük. Majd vékonyan 1-2 helyen bevágjuk, de csak a tésztáig. Előmelegített sütőben 35percig sütjük. Ha a teteje nagyon barnulna, tegyünk rá alufóliát. Majonézes-, tojássalátával, burgonyasalátával kínálhatjuk.
|