Barchesz, 2 féle van; vizes és tejes
2008.09.19. 17:42
Vizes: 1 kg, liszthez kell 1 dkg élesztő, 2 kockacukor, negyed liter langyos víz. Ebből kovászt készítünk, amelyet 3 óráig kelesztünk, keményebb tésztát dagasztunk negyed liter vagy valamivel, több vízzel és a megkelt kovásszal, utána 30 percig pihentetjük, majd fonatokra osztjuk, a fonatokat jól belisztezzük, és úgy fonjuk meg a barchesz. A tetejét vízzel megnedvesítjük, két tenyerünk közé véve úgy mártjuk a barchesz felső részét a mákba. Egy kiló barchesz sütése 1 óráig tart.
Tejes barchesz: Épp úgy készül, mint a vizes barchesz, csak víz helyett úgy a kovászoláshoz, mint a dagasztáshoz tejet használunk. Dagasztáskor negyed liter tej, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor jön bele. A sütés is megegyezik.
|