Citrom szeletelés
2008.09.16. 20:57
Használat előtt a citrom felületét forró vízben mossuk meg, és csak utána szeleteljük fel. A forró vízbe mártott citrom aromája jobban érvényesül, és könnyebb a levét is kinyomni. A citromot túlmelegíteni azonban nem szabad, mert veszít C-vitamin tartalmából.
Több levet ad a citrom, ha felhasználás elott tenyerünkkel nyomva végiggörgetjük az asztal lapján.
A felvágott citromot kifacsaráskor ne nyomjuk nagy erővel, mert a héj fehér, rostos részéből, és a szétnyomott magokból a keserű íz a lébe kerül.
Ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk, ne vágjuk fel a citromot, elegendő a héját átszúrni fogvájóval vagy hústűvel, és kipréselni belőle egy pár csepp levet, majd a lyukat lezárni. A citrom így hosszabb ideig eltartható a hűtőszekrényben, nem romlik el.
Ha a félbevágott citromot vágásfelülettel lefelé egy kistányérra helyezzük, beborítjuk pohárral, és a hűtőszekrénybe tesszük, később is felhasználhatjuk, nem szárad ki.
|