Befözés
2008.09.16. 20:43
A befőzést gondosan készítsük elo. Különösen ügyeljünk a tisztaságra. Valamennyi alap- és segédanyagot, eszközt időben szerezzük be. Tartsunk a befőzéshez külön, hibátlan zománcedényt. Az eszközök legyenek tiszták és rozsdamentesek.
Csak egészséges, hibátlan gyümölcsöt, zöldséget főzzünk be. A szedett vagy vásárolt eltennivalót válogassuk át, jól mossuk meg és tiszta ruhán vagy szitán szárítsuk. Ha kell, magozzuk ki.
A gyümölcs konzerválásra cukrot használjunk. De mesterséges édesítővel is befőzhetünk. A zöldségféléket elsősorban sóval és ecettel konzerváljuk. A befőzést csiramentesítéssel fejezzük be, amely lehet száraz és nedves gőzölés egyaránt. Lehetőleg ne használjunk tartósítószert, de ha mégis szükséges, csak keveset!
A kész befőttet tiszta, szellős, hűvös helyiségben az alsó polcokon tároljuk, így a felszálló meleg levegő nem éri. A befőzést követő hetekben az üvegeket ellenőrizzük.
|