Befôttes üveg elôkészítés
2008.09.16. 20:41
A befőzéshez használt üveget gondosan mossuk át forró mosószeres vízzel, alaposan öblítsük. Tálcára vagy konyharuhára szájukkal lefelé borítva szárítsuk. Amíg nem töltjük meg oket, borítva maradjanak.
Az üveg légmentes lezárására gumigyuruvel lefogott kétrétegu celofánt használjunk. A celofán akkor jó, ha feszül az üveg száján. Hogy jó tapadjon, meg kell nedvesítenünk. Megmárthatjuk tiszta alkoholban feloldott szalicilban is. A konzerválás így tökéletes lesz.
Lezárhatjuk az üveget fémtetovel is. Ezekben a befott beszáradás, romlás nélkül tárolható még mostoha körülmények között is. Erosen savas befottek esetében ajánlatos egy réteg celofánt elhelyezni a csavaros teto alá, hogy annak korrodálását elkerüljük.
Ha fémtetos, gumikarikás üvegeket használunk, a gumikarikákat is fozzük ki mosószeres vízben, majd forralt vízben öblítsük. Mivel a gumikarikák épsége, rugalmassága meghatározó a légmentes zárásban, állapotukat feltétlenül vizsgáljuk meg befőzés előtt!
|