Birkahús előkészítés
2008.09.16. 20:39
A birkahúst általában a többi húsokhoz hasonlóan készítjük el, csak jobban fuszerezzük és vörösborral ízesítjük. A fuszerekbol több hagymát, fokhagymát és ecetet használjunk, de vigyázzunk az ízek harmóniájára.
A birka jellegzetes szagát és ízét elvehetjük, ha a faggyús részeket lefaragjuk, a húst foghagymás ecettel leforrázzuk, majd ecetes vízben fél napig állni hagyjuk. Frissen vágott húst ne dolgozzunk fel!
A birka combjait, gerincét egészben süssük. A húsdarabokat fuszerezés után mustárral is bekenhetjük. Sütve így sokkal ízletesebb. Hogy a hús ne száradjon ki, spékeljük meg szalonnával, és sütés közben vörösborral locsoljuk. A süto ne legyen túl forró!
Paprikásnak és gulyásnak az egész birka felhasználható. A feldarabolt húst ajánlatos egy éjszakán át hagymás, ecetes, fuszeres borban áztatni. A birka csontos részei sem vesznek kárba, mivel kituno leves készülhet belolük.
A birkahús elkészítésénél egy fore a szokásosnál nagyobb húsmennyiségekkel számoljunk, mivel a birkahús vízvesztesége nagy és sok a csontos része.
|