Bor felszolgálás
2008.09.16. 20:38
Ha azt szeretnénk, hogy az étkezésnél a borok is érvényesüljenek, minden ételhez a megfelelo bort válasszuk. A fehér húsból készült ételekhez fehér, a sötét húsokhoz vörös bort szolgáljunk fel. A könnyu ételekhez könnyu borokat igyunk. A fuszeres, zsíros ételekhez erosebb fehér vagy vörös bort adjunk.
A borokat mindig a megfelelo hofokon kínáljuk vendégeinknek. A fehér borokat általában 10-14 C fokra, a vörös borokat szobahomérsékletre, 18 C fok körülire hutsük. A túlhutött borok illata és zamata jelentosen csökken!
A bort csak tiszta palackban tegyük az asztalra. A palack nyakát tiszta fehér szalvétával vagy konyharuhával csavarjuk körül.
A bort vékony falú, kehely formájú, színtelen poharakba töltsük (urtartalmuk ne haladja meg a 1, 5 decit) kétharmad vagy háromnegyed részig. A bor illatát csak így érzékelhetjük igazán. Újratölteni csak az üres poharakba illik.
Eloször mindig a házigazda poharába töltsünk egy kevés bort, hogy megkóstolhassa. Ha megkóstolta, a ven-dégek poharát kell megtölteni.
|