Bogrács elôkészítés
2008.09.16. 20:37
Ha új bográcsot vásárolunk, eloször a rozsdagátló mázat távolítsuk el. Minden edény rozsdásodás elleni védo mázzal kerül forgalomba. A bevonatot szabadban rakott tuzön égessük le. Elotte kívül-belül zsírral, vagy étolajjal kenjük be. A tuzre csak akkor helyezzük rá, ha az nagy lánggal ég.
A leégetés után a bográcsot finom koporral vagy homokkal súroljuk át, míg fényes nem lesz. Ezután mosószeres vízben alaposan mosogassuk el, és tiszta vízzel öblítsük.
A bogrács alatt a tuz helyét úgy alakítsuk ki, hogy a lángot a széltol óvjuk, és a tuz melegíto hatása a legked-vezobben érvényesüljön. A bográcsban fovo ételhez lobogó tuz szükséges.
Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot állítsuk megfelelo magasságra, gyakran forgassuk, és szabályozzuk a tuz lángját. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmesebb a fozés, s annál jobban ég a tuz is.
Használat után a letisztított bográcsot minden esetben kenjük be olajjal vagy zsírral, hogy megóvjuk a rozs-dásodástól.
|