A Jeges teáról
2008.09.16. 10:41
Jegestea-variációk A jeges teát 1904-ben találta fel egy amerikai kereskedő, név szerint Richard Blechynden . Az évben St. Louis egyszerre rendezett Olimpiát és Világkiállítást. A kiállítás tavasztól év végéig, az Olimpia július elsejétől november 23-ig tartott.
Említett úr, kiállítóként, teaültetvény-tulajdonosként forró teával várta vendégeit, de a hirtelen érkező nyár miatt nem sokan voltak rá kíváncsiak. Ekkor öntött jeget a frissen lefőzött teába, és a világon elsőként kínált jeges teát vendégeinek.
Jeges teát ma is csak frissen érdemes készíteni. A vizet felforraljuk, néhány másodpercig állni hagyjuk, majd leforrázzuk a teát. Használhatunk könnyű fekete-, zöld-, vagy gyümölcsteát. Rövid főzetet készítünk (5 dl jeges teához mindössze 1-1,5dl alapfőzetet), majd, ha megfelelően kiázott a tea beízesítjük – használjunk bátran ízesítőszirupokat! Utána a poharat színültig töltjük jéggel, felöntjük a forró teával. A forró ital egy perc alatt felolvasztja a jég felét és kialakul az italban a megfelelően fogyasztható, hűvös-jeges hőfok. A kész italba 1/4 lime-ot csavarunk és szervírozzuk.
Érdemes kipróbálni a jeges tea blended változatát is. Az összetevőket ebben az esetben a blender tartályába töltjük (a lime levét is). A blenderrel 10-15 másodperc alatt jeges-habos italt készíthetünk.
|