Edd magad fiatalra!
2008.09.16. 10:29
Szerző: Sáfrány Zsófia
Forrás: Kulináris Világ
Az örök fiatalságot az általunk fogyasztott ételek is befolyásolják. Ismerjük meg a fiatalító finomságokat együtt!
A vörösbor és a kakaó nagymértékben tartalmaz polyphenolt, mely igen erősíti a szervezet ellenálló képességét. Azonban hogy az egészséges hatás maradjon meg, a mennyiségnek stimmelnie kell. A nők esetében ez 0,2 l, a csokoládé esetén a „minél sötétebb, annál egészségesebb” -szabály igaz. Ha a csoki legalább 70% kakaótartalmú, megehetünk belőle akár egy fél táblával is.
A klorofil, a zöld növényi tápanyag is védi a sejteket. Ilyen tápanyaggal rendelkeznek az erősen zöld zöldségek, mint a spenót, brokkoli, ruccola, vagy a metélőhagyma.
A répa béta- karotint tartalmaz, mely a szabadgyökök ellen véd. Az egészséges carotionid másik lelőhelye a paprika.
A C- vitamin a sejteket igazán jó kondícióba hozza, vagyis bátran nyúljunk a citrusok után.
Az omega- 3 zsírsavak számítanak ma a legjobb gyulladáscsökkentőnek. Koncentráltan található a makrélában, a lazacban, illetve e répce- és a szójaolajban is. Naponta mintegy 150 grammnyi lazac fedezi az omega- 3 szükségletünket. Nagyon fontos pl. olyan nők számára, akik antibaby tablettát szednek, vagy akik reumában szenvednek. Más gyulladáscsökkentők még a fokhagyma, a gyömbér.
Manapság sok ember táplálkozik zsírszegényen, de szénhidrátban gazdagon. A sok liszt, cukor igazán felgyorsítják a fiatalság elröppenését. Így inkább válasszunk olyan ételeket, melyek kisebb mértékben tartalmaznak glükózt, hiszen ezek karcsún és fiatalon tartanak. Vagyis a tésztát, édességet és a fehér kenyeret helyettesítsük inkább teljes kiőrlésű termékekkel és gyümölcsökkel.
Fogyasszunk szóját a tehéntej és termékei helyett. Hisz az előbbi ragyogóvá teszi a bőrt, megszünteti a gyomorbántalmakat és serkenti a lebontó enzim szaporodását.
|