Töltött szőlőlevél (szüretre)
2008.09.15. 18:32
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg vöröshagyma, 15 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 2 dl olaj, 10 db szőlőlevél, 1 db citrom, só, őrölt bors.
A megtisztított, apró kockára vágott hagymát 1 dl olajban megpároljuk, hozzáadjuk a megmosott rizst, öntünk rá 3 dl vizet, beletesszük a mazsolát, a sót, őrölt borsot, és 5 percig főzzük. A szőlőleveleket szűrőkanálba tesszük, és 3 percre forrásban levő vízbe helyezzük. Minden szőlőlevélbe 1 kávéskanálnyi tölteléket teszünk, összecsavarjuk, de nem túl szorosan, mert a rizs még duzzad. Alacsony peremű lábosban egymás mellé rakjuk a töltelékeket, meglocsoljuk a citrom levével, öntünk rá 2 dl vizet és a maradék olajat. A tetejére nehezékül egy tányért teszünk, hogy a levelek ne nyíljanak szét. Kis lángon egy órát főzzük, az edényben hagyjuk kihűlni, hidegen, joghurttal fogyasztjuk.
|