Pulykamell mandulamártással (Karácsonyra)
2008.09.15. 18:22
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg filézett pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg mandula, 8 dkg vaj, 4 dkg liszt, ˝dl konyak, 1,5 dl tejszín, őrölt fehérbors, só, 1 csokor petrezselyemzöld köret; 25 dkg kínai bab, 20 dkg ananászkarika (konzerv), 4 közepes alma, 15 dkg vörösboros aszalt szilva, 10 dkg angol szalonna, 20 dkg laska gomba.
A pulykamellet, vékony szalonna csíkokkal megtűzdeljük, sózzuk, meghintjük őrölt fehérborssal, alufóliába tekerve, közepes sütőben készre sütjük. Közben a meghámozott és finomra vágott mandulát vajas rántásban kicsit megpirítjuk, majd vízzel és tejszínnel dúsítva jól átforraljuk, konyakkal, sóval és fehérborssal ízesítjük. Az alufóliából kitekerjük a megsült pulykamellet, felszeleteljük. Tálalótálra helyezzük és félig bevonjuk a mártással, vajban párolt angolszalonna csíkokkal átkötözött kínai babot, párolt ananászkarikát, vörösboros pácolt aszalt szilvát, párolt laskagombát adunk mellé. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, majd vajban megpároljuk, és kevés mártást öntve bele a tálra helyezzük.
|