Sonkaerőleves (farsangra)
2008.09.15. 18:09
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg sovány marhahús, 50 dkg marhacsont, 20 dkg nyers füstölt sonka, 10 dkg tisztított sárgarépa, 10 dkg tisztított petrezselyem gyökér, 5 dkg zeller, 3 dkg vöröshagyma, 15 dkg kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 1 tojásfehérje, 1 tojás, 1 evőkanál paradicsompüré, só, 8 szem egész bors.
A csontot leforrázzuk, edénybe tesszük, a sovány marhahúst ledaráljuk. A paradicsompürével, tojásfehérjével elkeverjük, három liter hideg vízzel felengedjük és a csonthoz adjuk. A zöldségeket nagyobb karikára vágjuk, fűszerezzük és gyengén sózzuk, majd forrásig néhányszor megkeverjük. A füstölt nyers sonkadarabkát zsineggel átkötve a levesbe tesszük és puhára főzzük. A leves ízének enyhén füstölt jellegűnek és sonkaillatúnak kell lenni. A kész levest szűrőruhán átszűrjük, szalvétával lezsírozzuk és melegen tartjuk. Elkészítjük a levesbetétet: a leszűrt zöldséget és az apróra vágott sonkát a tojással összekeverjük. A kelkáposztaleveleket gyengén sós, szódabikarbónás vízzel leforrázzuk, ruhán leszárítjuk és a kelkáposztalevelekre kenjük. Szorosan felcsavarjuk, és pici párolóedényben, kevés leves aláöntésével megpároljuk. A forró levest csészében tálaljuk, kisebb darabkákra vágott töltött kellevéllel együtt.
|