Márványsajttal töltött jércemell
2008.09.14. 14:12
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 2 dkg finomliszt, 1 dl erőleves (lehet kockából), 2 dl tej, 1 dl vörösbor, 2 dl tejszín, 4 db csont nélküli jércemell, 15 dkg márványsajt (jól érett), fél dl étolaj, csipetnyi só (ha nagyon szükséges, mert a leves, és a sajt is kissé sós)
A jércemelleket kicsontozzuk, és középen felszúrjuk, majd megtöltjük a következő töltelékkel: a márványsajtot villával eltördeljük, majd vajat adunk hozzá, egy kevés liszttel összekeverjük. A jércemelleket ezzel a krém¬mel betöltjük, a betöltés helyét, hústűvel lezárjuk. Megsózzuk, majd olajban mindkét oldalukat átsütjük, és félretesszük. Világos rántást készítünk, amit tejjel, erőlevessel felengedünk, vörösborral ízesítjük, és ebben a mártásban kb. 5 percig főzzük a jércemelleket. Amikor a hús megpuhult, a mártást tejszínnel dúsítjuk, átszűrjük. A húsból kihúzzuk a tűt, a melleket 4 darabba felvágjuk. Tálaló tálra helyezve, a mártást körbeöntjük. Külön tálon, köretként vajas karottát, vajas zöldborsót és petrezselymes bur¬gonyát adhatunk. A sajt, a vörösbor markáns ízét, lágyítja a leves és a tejszínes mártás. A fehérhússzínt, a márványos tölteléket nagyon jól kiemeli a vöröses színű mártás. Ínyencek, még sült körtét vagy almát is kínálhatnak mellé.
|