Szomszédom recipéje (körömpörkölt)
2008.09.14. 13:57
Hozzávalók. 3 db sertésköröm, 10 dkg- zsír, 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1-1,5 kg burgonya, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom (télen 1-2 evőkanál lecsóval pótolhatjuk), ízlés szerint só, pirospaprika, csípős paprika.
Körömpörkölt készítésénél nagyon fontos a köröm előkészítése és tisztítása. A megvásárolt körmöket egészben; ha lehetőség van rá, láng fölött perzseljük meg, ezután éles késsel megkaparjuk, váltott meleg vízben nagyon jól megmossuk, majd tetszés szerint feldaraboljuk. A zsiradékon a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát üvegesre megpároljuk, a tűzről levéve hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, jól átkeverjük, és megszórjuk pirospaprikával. A feldarabolt körmöket beletesszük, jól átforgatjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt zöldpaprikát, paradicsomot vagy a lecsót, az erős paprikát, és ízlés szerint sózzuk. Ezután az edényt lefedjük, és a körmöket lassú tűzön majdnem puhára főzzük. Ha a víz elpárologna, akkor kevés meleg vizet öntsünk utána. A köröm főzési idejét lerövidíthetjük, ha a főzést kuktában végezzük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, hasábokra vágjuk, és a pörkölthöz adjuk. Óvatosan összekeverjük, ha szükséges, sózzuk és annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön készre főzzük. Megjegyzés: A körömpörköltet elkészíthetjük úgy is, hogy a körmöket készre főzzük, majd a szaftból kivesszük, lehűtjük és kicsontozzuk. A burgonyát a visszamaradt szaftban, esetleg kevés víz hozzáadásával puhára főzzük, végül a kicsontozott körmöket hozzákeverjük. A körömpörköltet úgy is elkészíthetjük, hogy a körmöket készre főzzük, és külön sós vízben főtt hasábburgonyával tálaljuk.
|