Bárányborda gazdagon (húsvét)
2008.09.11. 00:15
Hozzávalók: 4 személyre: 1 kg félbevágott bárányborda; 1 kis gerezd fokhagyma; 1 teáskanál szárított fűszerkeverék; 2 evőkanál olaj; 80 dkg apró burgonya; 60 dkg mirelit zöldbab; 25 dkg csiperkegomba; 1 közepes fej vöröshagyma; 6 dkg vaj vagy margarin; 3 dkg liszt; 1/4 l erőleves (kockából); 1/4 l tej; 1 kis ág rozmaring; 1 tojássárgája;
a díszítéshez tetszés szerint a bárányhúshoz illő friss zöldfűszerek (például petrezselyem, bazsalikom, turbolya, citromfű, majoránna, leostyán, kakukkfű), só, őrölt bors, erős fehér cérna, alufólia.
A húst cérnával összekötjük. A fokhagymát összezúzzuk vagy igen apróra felkockázzuk. A húst a fokhagymával, sóval, őrölt borssal és a fűszerkeverékkel bedörzsöljük, majd olajjal kikent tepsibe helyezzük. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 40 percig sütjük.
Közben a burgonyát bő, forrásban lévő sós vízben 20 percig főzzük. A zöldbabot kevés, forrásban lévő sós vízben 10–15 perc alatt puhára pároljuk.
A gombát négyfelé vágjuk, a vöröshagymát apróra felkockázzuk. A meghámozott burgonyát is négyfelé vágjuk.
A mártáshoz 3 dkg felforrósított vajon megpirítjuk a lisztet, majd felöntjük a levessel és a tejjel. Keverés mellett, a forrástól számítva kb. 5 percig főzzük.
A rozmaring leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk. Keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a mártáshoz adjuk. A tojássárgáját néhány evőkanálnyi mártással elkeverjük, majd a mártásba vegyítjük. A mártást tovább már nem kell főzni. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, és beleforgatjuk a burgonyát.
A húst alufóliába csomagoljuk, és 5–10 percig pihentetjük.
A zöldbab főzőlevét leöntjük. A vöröshagymát és a gombát a maradék felhevített vajon megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, beleforgatjuk a zöldbabot, majd összemelegítjük.
A báránysültet a zöldségkörettel együtt előmelegített tálra helyezzük, és zöldfűszercsokrocskával díszítjük. A besamelmártásos burgonyát a félretett rozmaringgal megszórva, külön kínáljuk hozzá.
|