ZSEMLEGOMBÓC
2008.09.09. 01:54
Hozzávalók 4 személyre: 3 db zsemle, 2 evőkanál étolaj, 8 dkg finomliszt, 2 db tojás, 1 dl tej, 5 dkg vöröshagyma, 1 csomó petrezselyem zöldje. Ízlés szerint: frissen őrölt fekete bors, finomított jódozott só.
A zsemlét kis kockákra vágjuk, és forró zsírban aranysárgára pirítjuk. A tojást a tejjel elkeverjük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, és ráöntjük a zsemlekockákra, majd a finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. A tejjel elkevert tojást ráöntjük, sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk az étolajat. Ehhez adjuk még a lisztet, és összedolgozzuk. Néhány percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Amikor a gombóc feljön a víz felszínére, akkor főtt meg, de egy-két percig még hagyjuk főni. Ezután a tüzet lekapcsoljuk, és tálalásig a főzővízben tartjuk. Főzési ideje kb. húsz perc. Vadas mártásos húsokhoz adjuk. Tejfölös-mustáros marhaszeletek mellé is finom. Petrezselyem helyett lehet bele tenni egy kis majoránnát, ha barnamártásos párolt májhoz kínáljuk. Sajnos, ma már kevesen készítik, pedig a magyar konyha egyik finom körete.
|