GALUSKA (Nokedli)
2008.09.09. 01:53
Hozzávalók 4 személyre: 32 dkg finomliszt, 2 dkg sertészsír, 2 db tojás, finomított asztali só.
A megszitált liszthez hozzáöntjük a külön edénybe felütött és két dl vízzel elkevert tojásokat. Sózzuk, lazán összekeverjük. Annyi vizet öntünk hozzá, amennyit a liszt még felvesz. Ügyeljünk arra, hogy a tészta állaga könnyű legyen, de ne folyós. Kidolgozni nem szabad! Forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk késsel fadeszkáról vagy galuskaszaggatóról. Közben mindig megkeverjük. Amikor a galuskák feljönnek a víz tetejére, a tészta megfőtt. Leszűrjük, meleg vízzel lemossuk, és jól lecsepegtetjük. Forró zsírban átforgatjuk és sózzuk. Készíthetjük például vajas galuskának is. Ebben az esetben 5 dkg teavajat keverünk el a tojások sárgájával, és a fehérjét kemény habbá verve belekeverjük a lisztbe. Készíthetjük mint tojásos galuskát. Ebben az esetben másfél dl tejföllel négy tojást elkeverünk, és a forró zsírban átforgatott galuskára öntjük. Addig sütjük folytonos keverés mellett, amíg a tojás rántottaszerűvé válik. Jellegzetes magyar köret, melyet mártásos ételekhez adunk.
|