KENYÉRTÉSZTA SZALVÉTÁBAN
2008.09.09. 01:51
Hozzávalók 4 személyre: 24 dkg finomliszt, 1,5 dl tej, 3 dkg teavaj, 2 dkg sertészsír, 2 dkg vöröshagyma, 1 dkg élesztő, 2 db zsemle, 2 db tojássárgája, 1 csomó petrezselyem zöldje. Ízlés szerint: frissen őrölt fehér bors, finomított asztali só.
A lisztből, a tejből élesztő, vaj, tojássárgája és só hozzáadásával közepes keménységű kelt tésztát készítünk. A finomra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, ráhintjük a finomra vágott petrezselyem zöldjét, őrölt fehér borssal, sóval fűszerezzük, és a tésztához keverjük. Meleg helyen kb. harminc percig kelesztjük. A kis kockákra vágott zsemlét sütőben aranysárgára pirítjuk, és mikor a tészta megkelt, lazán a tésztához keverjük. Megzsírozott ruhaszalvétában vagy alufóliában hosszú rúd alakúra formáljuk. Zsineggel több helyen átkötjük, és forrásban levő sós vízben lassú forralással húsz percig főzzük. Ezután a szalvétából vagy alufóliából kivesszük, szeleteljük, olvasztott vajjal meglocsoljuk. Krémmártással készült ételekhez kínálhatjuk.
|