Köretek : TOJÁSOS BURGONYAPÜRÉ (pommes duchesse) |
TOJÁSOS BURGONYAPÜRÉ (pommes duchesse)
2008.09.09. 01:49
Hozzávalók 4 személyre: 1,2 kg burgonya (rózsa), 6 dkg teavaj, 6 db tojássárgája, reszelt szerecsendió, finomított asztali só.
A tisztított burgonyát kisebb darabokra vágjuk. Hideg, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és fedő nélkül a tűzhely szélén két-három percig hagyjuk állni, majd még forrón áttörjük. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, a frissen reszelt szerecsendiót és a tojássárgáját. Sózzuk. Jól elkeverjük. A duchesse (dusé)-burgonyát mindig jénai vagy porcelánedényben készítjük, mert így megőrizhető a burgonya eredeti krémszíne. Készíthetünk belőle burgonyapogácsát, burgonyagombócot is: lisztben és tojásban megforgatva vagy nyomózsákból csillagcsővel kinyomva tálak díszítésére, köretként tálaljuk.
|