PASZTINÁKPÜRÉ
2008.09.09. 01:46
Hozzávalók 4 személyre: 90 dkg pasztinák, 8 dkg teavaj, 6 dkg finomliszt, 2 dl tej, 1 dl fehér száraz bor (rizling), 1 csomó petrezselyem zöldje. Ízlés szerint: frissen őrölt fehér bors, jódozott finomított só.
A megtisztított, szeletekre vágott pasztinákot vajban megpirítjuk, majd ráöntjük a bort, és sóval, őrölt fehér borssal fűszerezzük. Fedő alatt pároljuk. Amikor levét teljesen elfőtte, finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk, majd a liszttel átpirítjuk. Ezután a tejjel felengedjük, simára keverjük, jól átforraljuk. Még melegen szőrszitán áttörjük. Habverővel simára keverjük. Burgonyapüré sűrűségűre forraljuk. Fogoly- és fürjhúsból készült ételekhez adjuk. Kellemes, savanykás ízét a bor, bársonyosságát a vaj adja, színe üde zöld a petrezselyemtől, és fehér a pasztináktól.
|