PÁROLT KÁPOSZTA (KÉPPEL)
2008.09.09. 01:44
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg fejes káposzta, 8 dkg sertészsír, 8 dkg vöröshagyma, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál 5%-os hígított ételecet, köménymag, csipetnyi só.
A tisztított káposztát kettévágjuk, torzsáját eltávolítjuk, vékony metéltre vágjuk vagy legyaluljuk. Felmelegített zsírban a kristálycukrot a köménymaggal együtt világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és együtt pirítjuk. Ezután rátesszük az összevágott káposztát, sózzuk, ecettel ízesítjük. Fedő alatt, gyakori keverés mellett roppanósra pároljuk. Készíthetjük még almával is. Ebben az esetben a 24 dkg hámozott, borízű almát metéltre vágjuk, és a párolás végén a káposztához keverjük. Készíthetjük szilvával is: 20 dkg olasz kék szilvát kimagozás után metéltre vágunk, és két percig a káposztával együtt pároljuk. Sonkával is készíthetjük: 16 dkg főtt füstölt sonkát kis kockákra vágunk, és a káposztával együtt három percig pároljuk. A párolt káposztát kacsa-, liba-, malacsült mellé tálaljuk. Egészben sült sertés-, borjúhúsokhoz is kiváló. Sokan fogyasztják disznótoros mellé. A vörös káposztából készített párolt káposzta a fentiek szerint készül, csak teszünk bele 2 dl vörösbort.
|