GESZTENYE PÁROLVA
2008.09.09. 01:40
Hozzávalók 4 személyre: 2 kg gesztenye, 4 dkg teavaj, 5 dl csontlé vagy húsleves (lehet kockából), negyed csomó zellerlevél (metélőzeller), 2 dkg kristálycukor, csipetnyi só.
A megmosott gesztenyét tetején (a héját) négybe vagdaljuk, majd tűzálló edényben vagy tepsiben három percre forró sütőbe tesszük. Ezután még melegen megtisztítjuk. Tisztításnál ne vizezzük, csak szárazon, és a bolyhos héjat is húzzuk le; csak a szép fehér hús maradjon. Olvasztott vajban átforgatjuk, csipetnyi sóval, cukorral és zellerlevéllel (cérnával kötözzük meg, és így tegyük az edénybe, hogy könnyen kivehessük) ízesítjük, majd a csontlevet vagy a húslevest ráöntjük, de csak annyit, hogy éppen ellepje, és fedő alatt puhára pároljuk. A fedő levétele után figyeljünk arra, hogy a húsleves elfőjön, de a gesztenye ne süljön. Vadhúsokhoz, pulykához köretként tálaljuk. Zöldséges vegyes ízelítőtálakhoz is adhatjuk.
|