NYERSSALÁTA-TÁL
2008.09.09. 01:31
Kínálótál 10 főre: 20 dkg cékla, 20 dkg zeller, 15 dkg endívia, 2 db fejes saláta, 20 dkg cukkini, 20 dkg karotta, 10 dkg alma, 20 dkg uborka, 20 dkg fürtös paradicsom, ˝ dl hígított citromsav, ˝ dl almaecet, 3 dkg finomított só, 3 dkg porcukor, 2 dkg torma, csipetnyi köménymag, ˝ dl olívaolaj, 1 dl fűszeres öntet, 1 dl salátaöntet.
A nyers és jól megmosott céklát, zellert héjától megtisztítjuk, majd külön-külön tálba reszeljük. A céklát sóval, hígított citromsavval, cukorral, reszelt tormával és darált köménymaggal; a zellert sóval, cukorral és hígított citromsavval ízesítjük. Az endíviát és a fejes salátát jól megmossuk, a vizet lecsurgatva széles csíkokra vágjuk, külön-külön tálba tesszük, majd rájuk öntjük a salátaöntetet. A gyenge cukkinit és uborkát megmossuk, a cukkinit kockákra, az uborkát vékony hasábokra vágjuk. Külön-külön tálba téve fűszeres öntettel meglocsoljuk és félretesszük őket. A megmosott és meghámozott sárgarépát lereszeljük, majd a meghámozott almát is hozzáreszeljük, és sóval, cukorral, almaecettel ízesítjük, tálra tesszük. Az így előkészített és ízesített nyers salátákat kis üvegtálkákba tesszük, hozzáadva a megmosott és szár nélküli fürtös paradicsomot, amit natúr hagyunk. Ezüst- vagy herendi tálra ízlésesen felrakjuk a kis tálkákat, mindegyiket olajjal meglocsoljuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
|