Húsos ételek : IGAZI PÖRKÖLT SERTÉS (a húst a zsiradékon pirítjuk) |
IGAZI PÖRKÖLT SERTÉS (a húst a zsiradékon pirítjuk)
2008.09.09. 01:08
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertésapróhús, 5 dkg zsír, 25 dkg vöröshagyma, 2 dkg édesnemes paprika, só, őrölt kömény, 1 közepes paradicsom, 2 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma.
A sertésapróhúst 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Megtisztítjuk és finomra vágjuk a hagymát. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, karikákra felszeleteljük. A megmosott paradicsomot cikkekre vágjuk. A zsírt felforrósítjuk a lábasban, belehelyezzük a húst, és zsírjára pirítjuk. Rátesszük a vágott hagymát, aranysárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, megkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, ismét elkeverjük. Fűszerezzük sóval, őrölt köménnyel és a megtisztított zúzott fokhagymával. Pár percig kevergetjük, majd lefedve pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vizet öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap, pedig a pörkölt = rövid lében párolt hús. Ha a vizet elfőtte, s már majdnem puha, zsírjára sütjük, pár percig kevergetjük, majd kevés vízzel felöntve teljesen puhára főzzük. A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Mély edénybe tálaljuk. Tetejét díszíthetjük karikákra vágott erős zöldpaprikával. (Amikor a húst előre elkészített paprikás alapra helyezzük, és nem a zsíron pirítjuk, akkor paprikást készítünk. Nem a tejföl a lényeg!) (Paprikás: pirított hagyma, paprikáva hintve, kis vízzel felengedve, erre a hús! Így ahús paprikás lében párolódik, és nem pörkölődik!)
|