PIRÍTOTT VESE VELŐVEL
2008.09.09. 01:01
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sertésvese, 30 dkg sertésvelő, 10 dkg zsír, 15 dkg vöröshagyma, 10 dkg konzerv lecsó, só, őrölt bors, 2 dkg rózsapaprika.
– A vese forrázásához: 1 közepes hagyma, 4 szem bors.
– A velő forrázásához: 1 babérlevél, negyed citrom, finomított só.
A sertésveséket lapjában kettévágjuk, az erezést kivágva eltávolítjuk, majd az előkészített forrázóvízbe (fűszerek: hagyma, egész bors) dobjuk egy percre. Azonnal hideg víz alatt lehűtjük, és vékony ceruzavastagságú csíkokra vágjuk. A velőt meleg vízbe áztatva, óvatosan lehártyázzuk. Az előkészített forrázóvízbe (fűszerek: babérlevél, citrom, só) helyezzük egy-két percre, majd hideg víz alatt lehűtjük, és leszűrve, finomra vagdaljuk (pépes állagú legyen). A lábasban felhevítjük a zsírt, és a megtisztított finomra vágott hagymát aranysárgára pirítjuk. Meghintjük a rózsapaprikával, beletesszük a lecsót, sót, őrölt borsot, többszöri átkeverés után a felszeletelt vesét, egy-két percig pirítjuk, és állandó keverés közben beletesszük a pépesített velőt, jól elkeverjük, két-három percet pirítjuk. Azonnal, forrón tálaljuk. Ajánlott köret: főtt sós burgonya. Aki szereti a testes ételeket, 4 felvert tojást is beletehet a velővel együtt.
|