Gesztenyés jércemell (francia) /karácsony/
2008.09.07. 19:48
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg kicsontozott jércemell, 10 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 80 dkg gesztenye, 5 dkg liszt, 1 dl tejszín, 3 dl húsleves (lehet kockából), 2 tojássárgája, 0,5 dl rum, csipetnyi porcukor, só, őrölt bors.
A jércemellet megmossuk, kissé kiverjük, majd besózzuk, és félretesszük. A gesztenyét megmossuk, éles késsel bevagdossuk, enyhén sós vízben puhára főzzük, még melegen megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Ezután vajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a gesztenyét, kissé összepirítjuk, majd felengedjük a húslevessel, simára kikeverjük, sózzuk, borsózzuk, összeforraljuk. A tejszínt elkeverjük a tojással, a rummal, majd gyorsan hozzákeverjük a tűzről lehúzott gesztenyemártáshoz. Vízfürdőbe állítva tálalásig melegen tartjuk. A jércemelleket lisztben megforgatjuk, kevés olajban pirosra sütjük. Előmelegített tálra helyezzük, és bevonjuk a gesztenyemártással. Forrón, párolt rizskörettel tálaljuk.
|